1

Kisszeminárium

A piarista rendházzal szemben emelkedő épületet a gimnáziumhoz tartozó kollégium számára építették 1770-ben. Később átadták az idősebb papok számára – a XIX. században már a „Papok kórháza” néven szerepel a térképeken. 1956-ban kikerült az egyház tulajdonából, és egészen 2007-ig különböző oktatási intézmények működtek benne. Az U-alakú, késő barokk épületet felszentelésekor Pál apostol tiszteletére és örök oltalmába ajánlották.

A kutatások szerint a ház jeles eleme a Fellner Jakab által épített várbéli épületeknek. Finom, völgyre konfigurált barokk stílusú homlokzati architektúrája a kor magas művészeti értékű épületeinek sorába emeli. Cour d’honneur előudvara a Nagyszeminárium és az Érseki (egykori Püspöki) Palota analóg kompozíciójával együttesen különleges térbeli kapcsolatot képez. 

A piarista rendházzal szemben emelkedő épületet a gimnáziumhoz tartozó kollégium számára építették 1770-ben. Később átadták az idősebb papok számára – a 19. században már a „Papok kórháza” néven szerepel a térképeken. 1956-ban kikerült az Egyház tulajdonából, és egészen 2007-ig különböző oktatási intézmények működtek benne. Az U-alakú, késő barokk épületet felszentelésekor Pál apostol tiszteletére és örök oltalmába ajánlották.